Interviu pentru Hotcity.ro- Tainele machiajului de spectacol

Recent, am avut onoarea de a oferi un interviu in cadrul revistei online http://www.hotcity.ro/ prin bunavointa Adinei Necula, fashion si beauty editor. Ideea in jurul caruia s-a invartit interviul a fost axata pe dezvaluirea tainelor machiajului de spectacol, mai exact din culisele Operei din Tel Aviv, unde am facut parte o perioada din echipa de make-up artisti.

Pe Suzana Visan am intalnit-o la inceputul anului, la un eveniment de lansare a unei colectii de accesorii si am ramas surprinsa de cat de multa determinare si incredere poate da dovada o persoana care a petrecut o buna perioada de timp in afara tarii si isi doreste ca acum sa isi extinda universul cunoasterii in Romania.

Suzana este make-up artist si printr-un concurs fericit de imprejurari a fost cooptata in echipa creativa de la opera din Tel Aviv. Experienta sa acolo a format-o din punct de vedere profesional si a constituit un motiv in plus sa isi cultive gustul pentru arta si frumos. Din interviul pe care l-am realizat cu Suzana, veti afla ce presupune sa lucrezi ca make-up artist pentru o prestigioasa institutie culturala europeana, prin ce difera machiajul de spectacol de cel pentru prezentarile de moda si nu in ultimul rand cateva secrete ale meseriei pe care am reusit sa le “sustrag” pentru voi.

Adina Necula: Suzana, activitatea ta de make-up artist desfasurata pana in prezent s-a impartit intre Romania si Israel. Inainte de a-mi povesti detalii despre experientele tale peste hotare, spune-mi cate ceva despre primii pasi pe care i-ai facut in aceasta profesie.

Suzana Visan: Pasiunea pentru machiaj s-a manifestat inca de pe vremea liceului cand incepusem sa machiez toate colegele, mai in joaca, mai in serios, avand o mare bucurie si satisfactie atunci cand vedeam cat de incantate erau la “intalnirea” cu oglinda. Iubirea pentru machiaj m-a facut sa continui cu scolarizari si perfectionari de specialitate, apoi au aparut primele proiecte si uite asa m-am indragostit iremediabil de aceasta arta complexa a machiajului.

Adina Necula: Sansa de a face parte din echipa de make-up artisti a Operei din Tel Aviv cum anume s-a ivit?

Suzana Visan: Se spune ca cele mai frumoase lucruri in viata se intampla atunci cand te astepti mai putin. Si chiar asa s-a intamplat! Pentru mine aceasta sansa a aparut pe neasteptate.

Ma aflam in vizita la o amica foarte buna din Israel si am fost invitata impreuna cu niste prieteni la o premiera in cadrul Operei din Tel Aviv. Spectacolul a fost extraordinar din toate punctele de vedere, dar firesc, machiajul a fost cel care m-a fascinat cel mai mult.

La cocktailul oferit dupa premiera am cunoscut si o parte din echipa de make-up, printre care si pe make-up artistul senior caruia i-am impartasit, cu mare emotie, pasiunea mea pentru machiaj. Norocul meu a fost ca ei tocmai isi completau echipa si dupa ce am trecut prin niste probe practice, am avut marea bucurie de a fi acceptata.

Adina Necula: Prin ce anume difera machiajul de opera, de spectacol, de cel pentru prezentarile de moda sau pentru evenimente?

Suzana Visan:
Machiajul de opera intra in categoria machiajelor de arta, si dincolo de machiaj, el are rolul sa il ajute pe actor sa intre in pielea personajului, practic sa se transpuna in caracteristicile si personalitatea personajului. In cadrul machiajului de opera se folosesc produse speciale, atat fondul de ten cat si restul produselor de machiaj au putere de acoperire foarte mare si au o intensitate crescuta rezultand un machiaj foarte puternic. De ce? Pentru ca si spectatorul de pe ultimul rand sa poata vedea expresivitatea actorului.

De cele mai multe ori foloseam fondul de ten pe baza de apa, rezistent la transfer, special creat pentru opera, care are rolul de a pastra efectul mat si rezistenta machiajui. Datorita reflectoarelor puternice care dau caldura si datorita implicarii mari a actorilor, acestia transpirau destul de mult.
De asemenea, foloseam combinatii de texturi, atat sidefate cat si mate, jocuri de lumini si umbre, tocmai pentru a evidentia toate reliefurile fetei care pe scena, datorita luminii puternice, ar face ca fata sa arate ca o coala de hartie, plata. Machiajul de opera are multe elemente in comun cu cel pentru prezentarile de moda fiind tot un machiaj de scena, insa diferenta este ca in acest caz ti se permite orice, avand o mare libertate de creatie atata timp cat arata bine si satisface scopul stabilit.

Nu se mai pune atat de mult accent pe evidentierea reliefurilor fetei, se pot crea tot felul de efecte, machiajul nu este nevoie sa fie atat de intens ca in cazul machiajului de opera deoarece machiajul apare ca un accesoriu care sa completeze tinutele prezentate, si nu sa creeze personaje.
De asemenea, produsele folosite nu trebuie sa aibe putere atat de mare de acoperire, avand in vedere ca o prezentare dureaza intre 3 si 5 minute, spre deosebire de o piesa de opera care poate dura pana la 3 ore si jumatate. Machiajul pentru evenimente este diferit, nu se folosesc aceleasi produse ca pentru teatru si opera, intensitatea machiajului nu este atat de mare, este mai mult un machiaj de infrumusetare, dar depinde de scop, si de natura evenimentului, nimic nu se face la intamplare, totul are un sens.

Adina Necula: Ce zone noi ale artei machiajului iti doresti sa abordezi pe viitor?

Suzana Visan: Pe viitor imi doresc sa aprofundez lumea machiajului de fotografie, a sedintelor foto, am avut deja cateva colaborari care m-au facut sa imi doresc o continuare, aceasta zona atragandu-ma foarte mult. De asemenea, voi continua pe linia show-urilor de moda pentru ca ma apropie cel mai mult de lumea spectacolului, insa sunt interesata si de arta efectelor speciale in machiaj. Consider ca un make-up artist este complet atunci cand cunoaste toate fatetele machiajului.

Pentru a vedea interviul complet si fotografii click aici:
http://www.hotcity.ro/cum-aratam/tainele-machiajului-de-spectacol

Tags: , , , ,

One Comment to "Interviu pentru Hotcity.ro- Tainele machiajului de spectacol"

  1. Rudie says:

    Mie uneori nici nu-mi mai vine sa cnmeotez fiindca de fiecare data toate punctele pe care le-as putea analiza sunt bifate cu prisosinta si risc sa ma repet si sa para ca e inca un comentariu lasat asa, sa fie. Dar nu pot sta linistita daca nu imi fac simtita prezenta :) )Ca de obicei,perfect : melanjul de nuante si stratificarea prin dispunerea lor, blending fara cusur, armonios si fin. Pentru mine, un veritabil antitalent, machiajul e perfect cand privind fotografia nu-s in stare sa spun cate culori ai folosit, unde e fiecare si care-s liniile de demarcatie.Asta pentru ca eu l-as face cu rigla si compasul :) )Cerceii sunt visul meu pe ziua de azi (si nu numai),nu mi-am mai cumparat de ceva timp dar nah daca nu au mai fost evenimente in urma carora sa fiu recompensata si bugetul a fost in pom si nici nu prea am mai iesit din casa in ultimele saptamani/luni sa vad ceva nou.Desi mereu am spus ca nu agreez formula 2in1,3in1, era valabila doar la cosmetice :) La tine imi place multifunctionalitatea,am la ce sa ma uit, si machiaj, si outfit, si accesorii.Kiss u my younger (offfffffff,batranetea) friend :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

× 5 = 35

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>